Top 9 tips voor het bestrijden van houtworm

Het bestrijden van houtworm kan een lastige taak zijn, vooral wanneer de houtworm niet vroeg genoeg is ontdekt. Wat het nog lastiger maakt is dat de meeste mensen weinig kennis hebben over houtworm, zodat de eerste signalen van houtworm pas in een vergevorderd stadium ontdekt worden. Wanneer je een groep mensen vraagt wat een houtworm precies is, geeft tenminste 20% aan geen flauw idee te hebben en dat deze te bestrijden is met simpele insectensprays.

We spreken vaak over houtworm als een specifiek insect, terwijl dit onjuist is. Houtworm is de verzamelnaam die we gegeven hebben aan allerlei soorten houtetende larven die afkomstig zijn van verschillende soorten kevers en torren. De larven van deze kevers en torren gebruiken het hout als voedselbron en als een beschermde plaats om hun eieren te leggen totdat deze uitkomen en er dus houtetende larven in het hout verschijnen en er dus sprake is van houtworm.

Er is een theorie dat sommige soorten houtworm een voorkeur hebben voor vochtig hout, en voor 2 specifieke soorten houtworm is dit ook geval. Wanneer er dus sprake is van een lekkage of van vochtig hout is het aan te raden om het hout extra te controleren op houtworm. De beste manier om een infectie van houtworm te herkennen is door het hout aan de oppervlakte te controleren op de aanwezigheid van kleine gaatjes – variërend van 1 mm tot 2,5 mm grootte.

Houtworm kan zich snel verspreiden en zorgt voor veel structurele en cosmetische schade aan houten constructies. Het is dus belangrijk om na een infectie de houtworm zo snel mogelijk te (laten) behandelen.

Houtworm, hoe behandel ik het?

Er zijn meerdere manieren om houtworm te behandelen en te bestrijden. Wanneer je in ons menu onder het kopje “Houtworm” kijkt, vind je alle manieren van bestrijding. Dit zijn in ieder geval onze 10 tips bij het behandelen en bestrijden van houtworm:

  1. De gaatjes betekenen niet dat de houtworm al is vertrokken
   Kleine gaatjes in het hout is vaak het eerste symptoom van een infectie van houtworm. Veel mensen denken echter dat de houtworm via deze kleine gaatjes het hout verlaat en er dus geen houtworm aanwezig is.

   Het is echter een van de meest gemaakte denkfouten dat de houtworm dan al vertrokken is. Vaak is de houtworm nog aanwezig of laat de houtworm nieuwe eitjes achter in het hout. De beste manier om te controleren of de houtworm ook echt verdwenen is, is door het hout te controleren op de kleine uitwerpselen van de worm of larve.

   Het is misschien niet het meest smakelijke klusje, maar hierdoor heb je wel meer zekerheid over de aanwezigheid van de houtworm. De uitwerpselen zien eruit als fijn zaagsel en zitten vaak rond de gaatjes welke de houtworm veroorzaakt heeft. Wil je zeker weten dat er geen houtworm meer aanwezig is? Neem dan contact op met onze specialisten.
  2. Door het hout te drogen verdwijnt de houtworm niet
   Alhoewel sommige soorten houtworm (zie hierboven) houden van vochtig hout, betekent dit niet wanneer de oorzaak van het vocht en het hout wordt gedroogd, dat de houtworm ook echt verdwenen is. Om ervoor te zorgen dat de houtworm echt uit het hout is verdwenen is een goede behandeling dan ook echt noodzakelijk.
  3. Insectenspray en gif werkt niet altijd tegen houtworm
   Sprays en gif dat te koop is bij de betere bouwmarkten en tuincentra is vaak een goed middel om houtworm te bestrijden. Toch is het geen 100% garantie dat je de houtworm hiermee ook echt uit het hout hebt verwijderd. Dit komt doordat deze “doe-het-zelf” sprays alleen het oppervlakte van het hout behandelen.

   De hierboven genoemde sprays trekken vaak niet dieper dan 2 millimeter in het hout. Ze zullen dus zeker de houtworm aan het oppervlakte bestrijden, maar de houtworm en larve die dieper in het hout genesteld is zal niet bestreden worden en dus is de houtworm niet uit het hout verdwenen.
  4. Het is belangrijk om te weten met welk type houtworm je te maken hebt
   Op het eerste oog zullen alle typen houtworm er hetzelfde uitzien. Maar schijn bedriegt! Om de houtworm goed te bestrijden is het erg belangrijk om te weten met welk type houtworm je te maken hebt. Kijk in onze “houtaantasters-index” om meer te weten te komen over de verschillende soorten houtworm. Of neem contact op met onze houtwormspecialist. Hij helpt u graag om te bepalen welk type houtworm of aantaster uw woning of meubilair aan het beschadigen is.
  5. Preventie is erg belangrijk
   Nadat een infectie van houtworm is bestreden, is het zaak om ervoor te zorgen dat het hout niet nogmaals geïnfecteerd zal worden. Het is daarom belangrijk om het hout preventief te behandelen met bijvoorbeeld beits of verf. Om er zeker van te zijn dat de houtworm weg zal blijven kunt u het hout ook preventief laten behandelen door een professionele houtwormbestrijder. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat het hout niet vochtig kan worden en om eventuele gaten en
   kieren waar een kever of boktor zich doorheen kan wurmen goed af te dichten.
  6. Een professionele bestrijder geeft garantie
   Wanneer u ervoor kiest om de houtworm door een professionele bestrijder te laten behandelen, dan weet u zeker dat de houtworm ook echt verdwenen is. Naast het feit dat de bestrijder de houtworm zal verwijderen en verdelgen, zal hij het hout ook preventief behandelen en de oorzaak van de infectie aanwijzen en aanpakken. Ook krijgt u altijd minimaal 10 jaar garantie op de behandeling.
  7. Voorkom houtworm met vliegenstrips
   Een extra tip om houtworm te voorkomen, is door te voorkomen dat de kever of boktor die de eitjes in het hout zal leggen niet bij het het hout in de buurt kan komen. Naast de hierboven genoemde tips, kan het werken om vliegenstrips op te hangen in zolders of slecht geventileerde ruimtes. Doordat de houtworm tegen kleefstrip aanvliegt, zal deze sterven en daardoor geen eitjes meer kunnen leggen. Onthoud wel: Dit is slechts een extra tip om te voorkomen dat de boktor bij het hout in de buurt kan komen. De beste manier van bescherming is nog altijd om een preventieve behandeling te laten uitvoeren.
  8. Raak niet in paniek
   Wanneer u houtworm heeft ontdekt raakt u dan vooral niet in paniek. Door het probleem direct aan te laten pakken kan vaak voorkomen worden dat er grote schade aan het hout zal ontstaan. Met een goed plan van aanpak bent u dan ook weer in no-time van de houtworm ontdaan.
  9. Neem afscheid van geïnfecteerde meubelstukken en vervang beschadigde stukken hout
   Wanneer door een infectie van houtworm het hout al zwaar beschadigd is of er sprake is van een enorm oppervlakte wat is geïnfecteerd, dan kan het raadzaam zijn om afscheid te nemen van het betreffende meubelstuk of om het beschadigde stuk hout te laten vervangen.

Ja, ik wil snel houtworm of boktor laten bestrijden!

 • Snel in contact met een bestrijder bij u in de buurt;

 • U wordt altijd geholpen door een gecertificeerde professional;

 • Veel veiliger en efficiënter dan zelf uw houtworm verwijderen;

 • Vrijblijvend en scherp geprijsd voorstel;

 • U bent verzekerd van garantie!